Elblag byen
jeg kommer fra.

Elblag, byen hvor jeg kommer fra. City of Elblag er pent plassert geografisk. Fra den nordlige siden, Vistula-lagunen og lave fjell, ca 250 m over havet, vendt mot sør, Zulawy med depresjon, ca 1,8 m under havoverflaten. Elblag har en attraktiv vannvei - Elblag kanalen, som forbinder de Vistula Lagoon til Masurias innsjøer. På sporet av de mange låser og ramper, den eneste slik attraksjon i Europa. Alle enheter på sporet av Elblag Canal er drevet av vannkraft. Forskjellen i vannstanden fører fartøyet til land og etter en tid er boten tilbake i vannet. Jeg anbefaler å besøke Elblag og omkringliggende områder.

Våre turer i nærheten av Stavanger

Kjerag
Brekko
Hjelmeland-Lodowiec
Sogndal Strand
Skudeneshavn
Sola flyplasen
17 mai 2010 Stavanger

TV Elbląg- hjertlik takk for Solidarnośc...

Elblag`s Wortal Historyczny

Hoppe med fallskjerm, som ble tatt i Elblag i 20.07.2014 år.
Det var en gave fra min kone Eva å feire min 60-årsdag. Se videoen.....

Jantar -54.33606,19.0193

Smalsporede jernbanen i Jantar

CDN...
Ryszard Kalinowski ble født i Elblag, 21.12.1952. I 1970 deltok han i demonstrasjoner. Seks år senere ble arbeidernes opprør i Radom brutalt stått ned. Ryszard ble mer bevisst situasjonen og problemene som oppstod som følge av det prosovjetiske sosialistiske regimet i Polen.
På begynnelsen av 80-tallet arbeidet Ryszard i en ledende stilling i Elbląg i Przedsiębiorstwo Budownictwa Przemysłowego. I 1980 var han leder i hovedstreikekomiteen i Elblag. Etterpå ble han medlem av styret for Solidarność, hvor var han ansvarlig for kontakter med utlandet. Han var til stede ved signeringen av Augustavtalen i 1980, og i 1981 deltok han i et møte med pave Johannes Paul II i Vatikanet.
Ryszard var svært aktiv i Solidarność. Pga dette ble han anholdt av sikkerhetspolitiet og fengslet i Iława allerede første dag etter at unntakstilstanden ble innført i 1981. Etter flere måneder i fengsel ble han løslatt, men undertrykkelsen mot ham fortsatte.
I 1984 vedtok Stavanger kommune å gi asyl til ti familier fra området til Elblag, som av politiske grunner ble tvunget til å forlate landet. Familien Kalinowski var en av dem. De reiste ut i den tro at de aldri kunne vende tilbake til sitt hjemland.
Ryszard kom til Stavanger sammen med sin kone Ewa og datter.. Det var vanskelig for dem å tilpasse seg nye forhold i et nytt land med en annen kultur og mentalitet.
Familien Kalinowski mottok hjelp fra den norske staten, men også fra vanlige mennesker som hjalp dem med å bosette og tilpasse seg. Ryszard fortsatte sin politiske aktivitet i organisasjonen Solidaritet Norge-Polen, som direkte støttet den polske Solidarność. Blant annet bidro han med å skaffe midler til støtte for forfulgte personer i Polen.
En av grunnene til at Kalinowski valgte Norge som et sted for eksil, var muligheten til å finne arbeid. De ønsket å lære seg norsk så rask som mulig, slik at de kunne begynne i arbeid og bli uavhengig av statlige støtteordninger.
I dag bor Ryszard fortsatt i Stavanger. Han er æres leder av Polsk-Norsk Forening i Stavanger og innvandrerrådet leder i Stavanger Kommune. Styre medlem i Stavanger Kommune. Styre medlem i Krf i Stavanger.

Kopii fra: http://www.opam.no/polen/no/innvandring-1970-1990/kalinowski
§

Stavanger, byen der jeg bor nå siden 1984

Stavanger, byen der jeg bor nå siden 1984. Stavanger ligger på vestkysten av Norge. Den har ca 100 tusen. innbyggere og er den fjerde største byen i Norge. I området i Stavanger er vakre fjorder, turistattraksjoner som Preikestolen, Monafossen eller Kjerag. Stavanger er oljehovedstaden i Norge. Stavanger har send hjelp til Elblag fra 1981 til 1991. Se filmen med norsk tekst

Bider
Leder av Innvandrerrådet i Stavanger Kommune